Hardhout

Sterk én mooi: de perfecte combinatie!

Ga terug naar Onze Materialen
hello banner background image

Hardhout

Klasse 1-3

Shorea

Donkerrood tot bleekroze

Zuidoost-Azië

Ontdek alle hardhouten producten

Veel gebruikt in:

  • Kozijnen
  • Deuren
  • Gevels

Persoonlijk advies

Kom langs in onze showroom in Hardinxveld-Giessendam en realiseer samen met één van onze verkoopmedewerkers jouw droomtuin!

Kom langs

Onderhoud

Lees meer
Sfeer-hillhout-14407-Hardhouten spijlenhek2

Uitstraling

Meranti is een verzamelnaam voor verschillende soorten topisch hardhout. Dit hout is in Nederland lange tijd de enige toegepaste hardhoutsoort geweest, waardoor de naam Meranti vaak onterecht wordt gebruikt om de verzamelnaam ‘hardhout’ aan te duiden. Het hout laat zich zowel met de hand als machinaal goed bewerken. Meranti heeft een prachtige, warme uitstraling met een rode ondertoon. Deze tropische hardhoutsoort kan op vele manieren worden toegepast, van kozijnen en deuren tot gevelbekleding en plaatmateriaal.

Sfeer-14401-14402-Basic-hardhouten-relief-rechthek-hardhout

Toepassing

Hardhout is zeer veelzijdig te gebruiken, dankzij de vele verschillende boomsoorten waaruit het hout bestaat. Het is toepasbaar in allerlei constructies, zowel binnen als buiten. De houtsoort wordt veelal toegepast bij kozijnen, ramen, deuren, trappen en gevelbekleding. Onderhoud van dit hout is noodzakelijk. Het is aan te raden om Meranti elke vijf jaar te behandelen/schilderen. Hierdoor blijft het hout beschermd tegen aantasting door lucht en licht en gaat het hout langer mee. Behandelen is mogelijk door impregnatie of door bespuiten van het hout.

sfeer-basic-14363-hardhouten schermen

Duurzaamheid

Doordat Merantihout uit veel verschillende soorten hardhout bestaat, is het moeilijk om een algemene levensduur van deze houtsoort te geven. Volgens de duurzaamheidsklasses waar Meranti in kan vallen, kan de levensduur variëren van 5-25 jaar. Om te zorgen dat uw hout zo lang mogelijk meegaat, is het verstandig om het hout een behandeling te laten ondergaan en het goed te onderhouden. Voor bevestiging zijn roestvrij stalen schroeven nodig. Het looizuur in het hout kan anders vlekken veroorzaken als het in contact komt met staal dat niet roestvast is.

Hoe onderhoud ik hardhout?

block background
Scheuren

Blank hout heeft een robuuste en authentieke uitstraling. Doordat het hout niet behandeld is, kan het wat sneller scheuren en ruwe plekken hebben. Dat heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout.

block background
Houtrot

Naast al deze eigenschappen kan hout ook gaan rotten. Daarom is het advies om onbehandeld hout buiten niet in contact te laten komen met de grond. Kan dit niet voorkomen worden, dan is het een optie om het deel dat in de grond komt te staan, te behandelen met teer, te voorzien van een ‘postsaver’ of anderszins te behandelen tegen houtrot.

block background
Vergrijzing

Onbehandeld hardhout dat buiten wordt gebruikt, wordt steeds grijzer. De houtsoort bevat kleurstoffen die het hout de specifieke kleur geven. Daarnaast bevat het hout ook verschillende stoffen die meer of minder verteerbaar zijn. Door erosie vanwege wind en neerslag slijten de zachte delen van het hout weg, wat de grijze kleur tot gevolg heeft. Dit natuurlijke proces vinden sommigen mooi, maar anderen juist niet.

block background
Schimmel

Het hout wordt op een natuurlijke manier gedroogd. Dat zorgt ervoor dat er soms wat schimmel op het hout zit. De schimmel is echter oppervlakkig en kan er eenvoudig afgewassen worden of verdwijnt vanzelf als er regen op het hout komt.

Bekijk ook…

Douglas

Vuren

Aluminium

Glas